Musteriet

Välkommen till Musteriet!

Hos Halfvede Musteri i Dalhem pressar Du god must av Din egen frukt. Du får alltid tillbaka must från Din egen frukt. Du kan även köpa våra egna produkter såsom Must, Glögg, Vinäger och Äppelgutt i vår Gårdsbutik.

Hur går det till att musta frukt? Lämpligast tågordning för att musta är:

  1. Bestäm hur mycket must Du önskar göra. Dubblera antalet liter så får Du ungefär hur många kilo frukt Du behöver plocka. Minsta mängd är 50 kg. Någon begränsning på största mängd finns inte.
  2. Boka tid i vårt bokningssystem här på hemsidan. Välj mellan att vänta-kvar eller lämna och hämta en annan dag.
  3. Plocka frukten så nära inpå den bokade tiden som möjligt så att Du får så frisk frukt som möjligt.

För att boka tid för mustning i Dalhem:
BOKNINGEN är öppen.

Aktuellt:

Nu är det dags att boka tid för frukten 2023.   

Turnéplan för hösten 2023:
Musteriet kommer inte åka på någon turné hösten 2023. 

För att boka tid för mustning i Dalhem:
BOKNINGEN är öppen.
Klicka på Boka-tid knappen och välj sedan mellan inlämning- eller vänta-kvar-tider.
Du får då upp de bokningsbara lediga tiderna. Ser Du inga tider finns det inga att boka eller så är tiderna bokade alternativt inte öppnade. Det är inte så stor idé att ringa och fråga om det verkligen är fullbokat eftersom vi inte kan svara i telefon när vi kör produktion.

Vi köper äpplen och päron!
Som vanligt köper vi in Frukt. Så hör av Dig om du kommer få gott om äpplen eller päron i år. Vi har inte möjlighet att komma till Dig och plocka äpplen eftersom det i år är så mycket att göra i musteriet utan köper bara om Du kan leverera frukten till oss i Dalhem. Skicka gärna ett mail till salg(@)halfvede.se om Du har frukt att sälja.
Länk till ”Tips för skolklasser eller idrottsföreningar.”

Här nedan följer ett antal svar på vanliga frågor vi brukar få och villkor för att pressa must hos oss:

Vad betyder vänta-kvar-tid resp. inlämningstid?

Vänta-kvar-tid betyder att Du är med själv när vi mustar och hjälper till att tappa upp musten i förpackningen om Du skall ha råmust. Vid Bag-in-box tappning hjälper Du till med klistra etiketter på Dina boxar.

Inlämningstid betyder att Du lämnar när som helst under den dagen Du bokat (dag1). Vi pressar sedan vanligtvis frukten nästföljande dag (dag2) och du kan vanligtvis hämta på kvällen dagen efter eller morgonen efter (dag3). Vi skickar meddelande per SMS när musten är klar och hur mycket Du skall betala. Om inget annat avtalas levereras musten pastöriserad i 3 liters bag-in-box som håller ca ett år och inte behöver frysas.

Musten: Den must Du får tillbaka är om inget annat avtalas pastöriserad och tappad i bag-in-box som håller minst ett år utan att behöva frysas. Vill Du ha den som råmust i annat kärl som färskvara, t.ex. för att göra cider, måste Du meddela detta vid bokningen och när Du lämnar äpplena. Färskmust håller i kylskåp 2-5 dagar beroende på kvalitén på äpplen och temperatur i kylen.

Hur mycket äpplen behöver man? För att få ihop till en press behövs minst 50 kg äpplen. Det ger ca 25-30 liter must eller ca 10 bag-in-box. Hur mycket det blir går inte att säga på förhand. Det beror på mognad, sort, hur äpplet har växt och hur vädret har varit. Det varierar även mellan början och till slutet av säsongen med äpplen från samma träd. 50 kg äpplen är fyra fulla papperskassar. En banankartong rymmer ca 20 kg och en flyttkartong ca 40 kg.

Kan man få en del i bag-in-box och en del som råmust? Ja, det går bra. Men då behöver Du minst 50 kg av varje. Se det som två separata bokningar.

Vilka äpplen kan man pressa? Äpplen man tycker om att äta blir oftast även god must. Kvaliteten på musten blir efter hur äpplena är. Vi brukar därför säga att ett äpple Du själv kan tänka Dig att äta, går också att musta. Några maskhål gör inget. Det blir inga maskar i musten. Stötskador från när äpplet fallit till marken gör heller inget. Har äpplet däremot börjat ruttna och har stora bruna fläckar skall de sorteras bort. När äpplen ruttnar bildas ett mögelgift som heter Patulin.

Kan man musta fallfrukt? Ja, det går bra med vissa förbehåll. Det är förbjudet att musta fallfrukt plockade där det gått betande djur de senaste sex månaderna eller från trädgårdar där det förekommer mycket annan djurspillning t.ex. från hund, katt eller tamfågel. Anledningen är risken för EHEC eller E-coli smitta.

Vad kostar det att musta sina äpplen? 2023 års priser: Pressning av egna äpplen pastöriserat och tappat på praktisk 3 liters bag-in-box kostar 85 kr per box. Boxen håller minst ett år och behöver inte frysas. Påbörjad box håller minst en månad i kylskåp. Pressning av endast råmust kostar 15 kr per liter. Bokar Du en inlämningstid tappar vi upp musten på Dina kärl om de är 2,5 liter eller större. Bokar Du en vänta kvar tid kan Du även själv tappa i kärl som är mindre. Det smartaste är om du har en stor dunk, typ 20-25 liter med tappkran, och tar med dig hem. Då kan du tappa hemma i lugn och ro i de kärl du önskar. 

Hur betalar man? Vi ser helst att Du betalar med Swish. Men det går även kontant eller kort. Faktura skickas endast till företag och bara på belopp över 500 kr. Vi förbehåller oss rätten att innan fakturering göra en kreditbedömning.

Går det att få egna etiketter på Bag-in-boxarna? Ja, mot en extra kostnad av 3 kr/etikett kan Du få en viss del av etiketten anpassad med text enligt egna önskemål. Skriv den text Du skulle vilja ha med i bokningen under övriga uppgifter. Skriv även om det är bara äpple, bara päron eller blandat så vi kan förbereda rätt etikett. 

Ojdå, min råmust har visst börjat jäsa, vad gör jag då? Av äppelmust kan man göra mycket god äppelcider. Det finns en uppsjö av recept om Du googlar. Vi säljer Ciderboken i gårdsbutiken. Där finns en hel del intressant att läsa både för nybörjare och mer garvade ciderbryggare.  Ett annat sätt att använda must som börjat jäsa lite är att koka kräm på den. Koka upp som den är och red av med potatismjöl. det blir en jättegod äppelkräm.

Kan man musta annat än äpplen? Ja, päron. Om Du har egna vindruvor som Du vill pressa, har vi två olika druvpressar som Du kan hyra. Ring för att boka. Vi kan även pressa andra bär på uppdrag. Vid pressning av annat än äpplen och päron gäller inte priserna ovan. Priset baseras då på det arbete och tid som krävs för det aktuella jobbet. Ring så berättar vi mer.

Allergier och musteriet: Är Du allergisk mot t.ex. äpple men vill musta päron? Eftersom det alltid finns en viss mängd must kvar i slangar kan vi inte säga att det går bra att bara köra päron utan att det blir en viss del äpple och vise versa.

Var ligger Musteriet? Musteriet ligger i Dalhem på mellersta Gotland. Kommer man från Visby kör man Dalhemsvägen mot Dalhem. Strax innan fotbollsplanen på vänster sida ligger Musteriet. Kommer man från andra hållet åker man till Dalhems kyrka och därifrån mot Visby. Exakt 1 km från kyrkan, efter fotbollsplanerna på höger sida, ligger Musteriet.

Ingen egen frukt? Har Du ingen egna äpplen att göra god must av? Då finns det en fruktförmedling på hemsidan ”Äkta vara”. Följ länken här: Äkta vara

Halfvede Musteri’s produktionsanläggning är KRAV certifierad. Vi legotillverkar olika livsmedel åt ett antal producenter där produktkedjan är obruten i certifieringskedjan. Vill Du veta mer kontakta oss.

Har Du KRAV- eller EKO-certifierad frukt måste Du kontakta oss för att boka in den. Boka INTE via systemet. KRAV/EKO-frukt måste alltid pressas och tappas som första kund på dagen.