Om oss

Varför ett Musteri?
Vi skulle egentligen köpa en segelbåt men blev med musteri. Det började med att vår dotter Sofia var på seglarläger i Valleviken på Gotland sommaren 2006. I hamnen hade en klasskompis familj sin nya segelbåt och de skulle sälja sin gamla. De undrade om inte vi var intresserade.

Jag som alltid varit båtintresserad tittade på båten och sa att det var klart intressant. Min fru sa att ”Du är knasig, men fixar Du banklån, båtplats (inte det enklaste på Gotland trots att det är vatten runt hela ön…), försäkring, går igenom båten noga och lägger upp en budget så kan vi diskutera saken”. Hon trodde nog att det skulle rinna ut i sanden men jag satte fart och framåt höstkanten var allt klart.

Vi satt vid frukostbordet en lördags morgon i september, gick igenom kalkylen och bestämde oss att slå till. Vi ringer säljaren och säger att ”vi köper båten”. Det blev tyst i luren. Efter en stund hörde jag: ”Den sålde vi förra veckan.” (Här skulle det stå en svordom.)

Den hösten hade vi mycket äpplen och vi åkte som vanligt ner till det lilla musteriet i När med våra äpplen. Mari som drev musteriet sa att de inte kunde ha det kvar eftersom det inte passade in tidsmässigt med övrig verksamhet på gården. De hade inte hittat någon intresserad på Gotland men det fanns intressenter på fastlandet. Men Mari tyckte att vi kunde köpa det. ”Visst”, sa jag.

När jag kom hem till min fru sa jag att vi skall köpa musteriet. ”Du är tokig Du”, sa hon. Den natten låg jag vaken och ett kalkylblad for runt i huvudet. På morgonen var kalkylen klar. Lånet för båten hade vi ju redan beviljat och kunde vara grundplåten, så det var bara att åka.

Några månader senare stod ett nytt litet rött hus med ett musteri i på gårdsplanen och hösten 2007 körde vi vår första mustsäsong. Första säsongen pressade vi ca 4 ton frukt och det tyckte vi var fantastiskt mycket. Idag kör vi 5 ton om dagen när det snurrar på som bäst…

Efter det har verksamheten expanderat varje år och 2013 beslutade jag mig för att efter 15 år sluta varannan-vecko-pendla till Stockholm för att sitta på ett ganska trist kontor och äntligen göra något vettigt med min tid. Det resulterade i att vi idag driver Sveriges största och modernaste mobila musterianläggning och pressar i runda tal 200 ton frukt på höstsäsongen som varar ca tre månader.

Sommaren 2021 investerade vi ytterligare i en komplett tapplinje för flaskor. Den gör att vi kan producera en större mängd drycker och i mycket större volymer än tidigare. Den klarar ett stort antal flasktyper och olika kapsyler vilket i framtiden kan medge produktion av t.ex. flaskjäst cider.

Välkommen!

Peter Brennwald med familj
Ägare av Halfvede Musteri